Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ (ΦΩΤΟ)

Με τη μαζική συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και την υπόλοιπη χώρα πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα η εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.



Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της νεολαίας, αναδεικνύοντας τη συνέχεια του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, ενώ το δικό τους «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αγωνιστές και απόγονοι αγωνιστών Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και κρατώντας τα λάβαρα των Παραρτημάτων της.



Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ,  πραγματοποίησε ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)




Νωρίτερα, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφτασαν στο χώρο με μαχητική πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, από την κεντρική πλατεία της Φλώρινας.  Με το σύνθημα: «Οι μαχητές της Φλώρινας δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ» να κυριαρχεί, η πορεία προχώρησε μέσα από τους δρόμους της πόλης, έχοντας στην κεφαλή της το πανό της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.





Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γ. Βήττα. 



Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε τα αποκαλυπτήρια του εντυπωσιακού μνημείου, που στήθηκε στο χώρο προκειμένου να αναδεικνύει και να τιμά τη μεγάλη θυσία των τιμημένων νεκρών μας.

 Το μνημείο είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή, η οποία και παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία. (Διαβάστε περισσότερα για το μνημείο στον«Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που κυκλοφορεί σήμερα Κυριακή, 14 Φλεβάρη).




Σε αυτά τα πλαίσια, χαιρετίζοντας την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, ο Θωμάς Ψαρογιάννης, απεύθυνε συγκινητικό χαιρετισμό στους νεκρούς μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού: «Σύντροφοι που μας περιμένετε εδώ και 67 χρόνια, ήρθαμε για να σας αποχαιρετίσουμε με τον τρόπο που σας αξίζει...». Το χαιρετισμό του Θ. Ψαρογιάννη συνόδευσε η κόρη τουΙωάννα, εγγονή μαχητών του ΔΣΕ, απαγγέλοντας αποσπάσματα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Οι γειτονιές του κόσμου».





Την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν ο ύμνος του ΔΣΕ, ο όρκος του μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού και στη συνέχεια αντάρτικα τραγούδια από χορωδία μαχητών του ΔΣΕ, καθώς και ανάγνωση προσκλητηρίου για τους νεκρούς μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού.




Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τηνΤίνα Κουζιάκη, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Γρηγόρη Τουγλίδη, Α' αντιπρόεδρο της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.







Στεφάνια κατέθεσαν επίσης εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχηςΣταύρος Γιαννακίδης, εκ μέρους του δήμου Φλώρινας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Όλγα Μούσιου, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, Νίκος Μουρατίδης.





Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη χορωδία των αγωνιστών του ΔΣΕ, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση με υψωμένες τις γροθιές, να τραγουδούν τη «Διεθνή».









 Το κείμενο από τον 902.GR . Οι φωτογραφίες δικές μας. Τα video  της εκδήλωσης όταν θα ανέβουν στο youtoube (ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΕΔΩ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: