Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ. Εργαζόμενοι και ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ θα σας τα ...κόψουμε από τις μασχάλες

Ολοκληρώνει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Ιδιωτικοποιείται το δίκτυο εντός του '13, η «μικρή ΔΕΗ» εντός του '15 και το υπόλοιπο κομμάτι της, το αργότερο μέχρι τις αρχές του '16
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Δημοσιεύθηκε χτες στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η πράξη υπουργικού συμβουλίου για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Στο σχέδιο που πλέον τυπικά αποτελεί νόμο του κράτους, προβλέπεται ο πλήρης διαχωρισμός του δικτύου της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίησή του, το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες, μία «μικρή» που θα κατέχει το 30% της σημερινής εταιρείας και θα ιδιωτικοποιηθεί εξ ολοκλήρου και μίας ακόμη που θα κατέχει το υπόλοιπο 70% και στην οποία το κράτος θα διατηρήσει, προσωρινά, το μειοψηφικό 34% των μετοχών της.
Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει τρεις ενότητες:
Αρχικά, ο «ΑΔΜΗΕ» (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου) θα διαχωριστεί ιδιοκτησιακά πλήρως από τη ΔΕΗ - μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως θυγατρική της - και εντός του 2013 προβλέπεται η απόκτηση του 49% των μετοχών του από ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει και τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 προβλέπεται η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου από τον ίδιο ιδιώτη.
Δεύτερη ενότητα, που θα διενεργείται παράλληλα με την παραπάνω διαδικασία, αποτελεί η δημιουργία νέας εταιρείας, της «μικρής ΔΕΗ» όπως χαρακτηριστικά επονομάζεται στην απόφαση, στην οποία θα δοθεί περίπου το 30% της ΔΕΗ τόσο ως προς τις παραγωγικές δυνατότητες της εταιρείας όσο και της πελατειακής της βάσης. Η νέα εταιρεία θα έχει πρόσβαση σε αποθέματα λιγνίτη σε αναλογικά ισότιμη βάση με τη ΔΕΗ, ενώ συνολικά θα «προικοδοτηθεί» με 1.400 MW μονάδων με καύσιμο λιγνίτη, 500 MW υδροηλεκτρικού δυναμικού και 500 MW δυναμικού φυσικού αερίου. Παράλληλα, με σκοπό να προωθηθεί «η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού» η πράξη υπουργικού συμβουλίου προβλέπει, την «επί ίσοις όροις» πρόσβαση όλων σε λιγνιτικά πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί μέχρι σήμερα στη ΔΕΗ. Η απόφαση αφήνει «ανοικτό» τον τρόπο με τον οποίο η νέα εταιρεία θα προσελκύσει πελάτες από την πελατειακή βάση της ΔΕΗ, ενώ στόχος είναι όλη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Η τρίτη ενότητα, αναφορικά με το υπόλοιπο μέρος της επιχείρησης, αφορά την πώληση του 17% των μετοχών, από το 51%, που διατηρεί σήμερα το ελληνικό Δημόσιο, «κατά προτίμηση μέσω της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, διαδικασία που έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 ή εντός του πρώτου τριμήνου του 2016.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει το πλήρες άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσπάθεια που περνάει πάνω από την οριστική παραχώρηση στα ιδιωτικά μονοπώλια της ΔΕΗ, καθώς η μέχρι σήμερα πώληση του 49% των μετοχών της φαίνεται πως δεν αρκούσε. Σκοπός της είναι η άρον - άρον παραχώρηση της εταιρείας στα ιδιωτικά συμφέροντα, μαζί με τον ενεργειακό πλούτο που διαθέτει η χώρα. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει ακόμη πιο ακριβή από σήμερα για τους εργαζόμενους που παράλληλα με την λεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποτελεί σύντομα, είδος πολυτελείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: