Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Τέλος πανηγυριών στη Γαλάτιστα


Με το πανηγύρι της ΑγιαΠαρασκευής τέλιωσαν τα πανηγύρια στη Γαλάτιστα που ξεκίνησαν με εκείνο της ΑγιΑνάργυρης.

Πολύ λίγος κόσμος ανήμερα της γιορτής της. Ίσως  επειδή είναι εργάσιμη μέρα, ίσως επειδή κατέβηκαν από βραδύς  και φάγανε και ήπιαν στις αυτοσχέδιος ταβέρνες και  πήγανε για ύπνο της πρωινές ώρες ίσως και το πιθανότερο επειδή δεν είχε κρέας λόγω παρασκευής και η φασολάδα τους πέφτει βαρύ στο στομάχι και δεν μπορούν να τρουβαδιαστούνε και για το σπίτι.
Πρέπει να πούμε πως το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής ήταν το κατ’ εξοχήν πανηγύρι του χωριού που ο κόσμος κατέβαινε από το χωριό- 4 χλμ μακριά-  άλλος με τα γαϊδούρια, άλογα, με τα πόδια , πολλοί και από το προηγούμενο βράδυ, στρώνανε  τις κουρελούδες και στα στρωσίδια κάτω από τα πλατάνια βγάζανε  τους μεζέδες, τα πιάτα , πιρούνια, κουτάλια και περιμένανε του επιτρόπους να τους μοιράσουνε το κρέας για να φάνε.
Πολύ παλιά, πολλές δεκαετίες πριν οι ντόπιες κομπανίες παίζανε και χόρευε ο κόσμος.
Σήμερα έχουν σχεδόν αλλάξει όλα. Μέρες πριν στήνονται αυτοσχέδιες ταβέρνες και μπαράκια και κατηφορίζουν , κυρίως η νεολαία μια και έχουν αμάξια και γλεντάνε- τρόπος του λέγειν δηλαδή- μέχρι το πρωί, με το …..μοσχοθυμίαμα  να φτάνει μέχρι τους ουρανούς.
Σήμερα μέχρι τις 8 παρά το πρωί η μουσική τους μπερδεύονταν με τους  βυζαντινούς ήχους της εκκλησίας.
Και ακόμα πιο λυπηρό να βλέπεις χαράματα αμούστακα  παιδιά πάνω στην εφηβεία τους  με τα γλαρά μάτια  – αγόρια και κορίτσια- να παραπατάνε , να πηγαίνουν ΤΣΑΝΤΑΛΑ ΠΑΝΤΑΛΑ κατά την Γαλατσιάνικη διάλεκτο.

Κάποτε πρέπει να μας απασχολήσει κι αυτό  το φαινόμενο που αποτελεί πλέον κρυφή μάστιγα για τον τόπο.













Δεν υπάρχουν σχόλια: